BRUSSEL - Slachtoffers van zedenmisbruik door rooms-katholieke geestelijken in België hoeven zich geen zorgen te maken dat hun informatie op straat komt te liggen na de huiszoekingen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Voorzitter Willem Debeuckelaere van de Belgische overheidscommissie die waakt over de privacy van burgers, heeft dat zaterdag gezegd tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

Hij reageerde op uitlatingen van onder anderen aartsbisschop André-Joseph Léonard. Die vreest dat slachtoffers van misbruik als gevolg van de inval niet meer durven te praten met de commissie-Adriaenssens, die in België onderzoek doet naar zedenschandalen in de kerk.

Bij de huiszoekingen werden 475 dossiers van deze commissie in beslag genomen. De commissieleden zijn zo ontzet door de gang van zaken dat ze overwegen hun werkzaamheden te staken.

Beroepsgeheim

Debeuckelaere begrijpt dat niet. Hij wijst erop dat justitiemedewerkers een beroepsgeheim hebben en dat vertrouwelijke informatie bij hen in veilige handen is. Hij stelt ook dat justitie het volste recht heeft te speuren naar eventuele bewijzen van seksueel misbruik.

Justitiemedewerkers deden donderdag een inval in het bisschoppelijk paleis in Mechelen, waar de Belgische bisschoppen urenlang werden vastgehouden, en in de Sint-Romboutskathedraal in deze stad.

Daar werd een graftombe doorzocht, tot woede van het Vaticaan, dat protest aantekende bij de Belgische ambassadeur in Vaticaanstad tegen deze ''grafschennis''.

Verdacht

Aartsbisschop Léonard, die zich vrijdag al tegenover Belgsiche media beklaagde over de huiszoekingen, zei zaterdag tegen radio Vaticaan dat justitie de indruk heeft gewekt ''dat iedereen verdacht is''. ''In enkele uren tijd heeft men bij het publiek en de media het volledige imago van de kerk in België aangetast.''

Het aartsbisdom heeft er inmiddels bij justitie op aangedrongen de in beslag genomen computers zo snel mogelijk terug te geven. De administratieve dienst van het aartsbisdom ligt bijna helemaal plat.

De actie van justitie had tot doel bewijzen te vinden voor verborgen gehouden zedenmisbruik. Volgens Belgische media zou een hoge kerkelijke functionaris hierover een tip hebben gegeven. Tot dusver zijn er geen verdachte dossiers gevonden.