TOKIO - De internationale opsporingsorganisatie Interpol heeft de Canadese leider van milieuorganisatie Sea Shepherd op een lijst met gezochte mensen gezet. Dat heeft de Japanse kustwacht vrijdag bekendgemaakt.

Japan probeert al maanden om de 59-jarige Paul Watson in handen te krijgen. Hij wordt gezocht wegens een specifiek incident, waarbij Japanse walvisvaarders gewond zouden zijn geraakt.

Watson is kapitein van het actieschip Steve Irwin, dat vaart onder Nederlandse vlag en probeert de vangst van walvissen te hinderen.

Volgens een woordvoerster van de kustwacht is geen internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Interpol heeft een zogenaamd blauw memo uitgegeven, waarin landen wordt gevraagd informatie over Watson door te spelen aan de Japanse politie.

Verbod

Japan vangt ondanks een internationaal geldend verbod nog steeds elk jaar honderden walvissen. Afgelopen seizoen had Tokio toestemming gegeven voor de vangst van negenhonderd dieren, maar door de vele acties van de Sea Sheperd kon slechts de helft van dat aantal worden gedood.