GORI - Een bronzen standbeeld van Sovjetdictator Josef Stalin is door Georgische autoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag verwijderd van het plein van zijn geboorteplaats Gori.

Het beeld was een van de weinige nog overgebleven monumenten voor de vroegere leider. De verwijdering van het beeld was niet aangekondigd.

Het 6 meter hoge beeld wordt verplaatst naar het binnenplein van een museum in Gori dat gewijd is aan Stalin.

Op het plein van de kleine stad zal nu een monument worden neergezet voor de slachtoffers van de oorlog die Georgië in 2008 voerde met Rusland. Ambtenaren benadrukken echter dat het nieuwe monument ook bedoeld is voor de slachtoffers van Stalins onderdrukking.

Saakasjvili

De afgelopen jaren was er veel te doen om het beeld, omdat de prowesterse regering van president Michail Saakasjvili meerdere keren aangaf dat het moest verdwijnen. De inwoners van Gori verzetten zich tegen dit plan.

Het verwijderen van het monument heeft gemengde reacties teweeggebracht. Zo zagen sommigen het standbeeld als het symbool van hun stad. Saakasjvili verdedigde het besluit.

Bezetting

''Ik steun de beslissing van de gemeente en het ministerie van Cultuur volledig.

Het is niet mogelijk om een museum over de bezetting en een monument voor diegene die die bezetting heeft georganiseerd, naast elkaar te laten bestaan.''

Veel Georgiërs zien Stalin als een held. Jaarlijks bezochten mensen uit de hele wereld het standbeeld in Gori.