KABUL - De maand juni is nog niet afgelopen, maar is nu al de dodelijkste voor de internationale troepenmacht in Afghanistan sinds eind 2001, toen het Talibanregime ten val werd gebracht.

Het dodental onder ISAF-militairen in juni staat sinds de nacht van woensdag op donderdag op 79. Dat zijn twee doden meer dan het vorige record uit augustus 2009, zo blijkt uit een telling van de onafhankelijke website icasualties.org.

De meest recente sterfgevallen waren woensdag te betreuren in het zuiden van Afghanistan.

Vier NAVO-militairen, van wie de identiteit nog niet is vrijgegeven, kwamen om het leven toen hun voertuig op een bermbom reed. Nadere details over het incident werden niet bekendgemaakt.

Hoger dodental

Dit jaar overleden al 299 buitenlandse militairen in Afghanistan. De ISAF-troepenmacht, die wordt aangevoerd door het leger van de Verenigde Staten, koerst daarmee af op een nog hoger dodental dan vorig jaar.

In heel 2009 kwamen 521 ISAF-militairen om het leven in het Centraal-Aziatische land. Sinds 2001 nam het aantal sterfgevallen onder deelnemers aan de internationale troepenmacht in Afghanistan bijna elk jaar toe, van 69 in 2002 naar 131 in 2005 tot 295 in 2008.

Nederland is een van de landen die troepen levert aan de International Security Assistance Force, die eind december 2001 werd opgericht door de VN-Veiligheidsraad. In de afgelopen jaren vonden 24 Nederlanders de dood tijdens de missie in Afghanistan.