CASTELLDEFELS - Zeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen door een ongeval op het treinstation Castelldefels Playa, enkele kilometers ten zuiden van Barcelona.

De slachtoffers werden woensdagavond rond 23.30 uur aangereden door een hogesnelheidstrein, toen ze het spoor overstaken op een plaats waar dat niet is toegestaan.

Spaanse media maakten melding van zeventien gewonden. Van hen zouden er drie in kritieke toestand verkeren.

De meeste slachtoffers waren jongeren die op weg waren naar het nabij het station gelegen strand. Daar was een feest gaande in verband met de nacht van San Juan, een evenement dat elk jaar plaats heeft in de nacht van 23 op 24 juni. In grote delen van Spanje is 24 juni een feestdag.

Voetgangerstunnel

Het station in Castelldefels (62.000 inwoners) beschikt over een voetgangerstunnel, maar volgens ooggetuigen ontstond er gedrang bij de ingang, waarop tientallen mensen besloten het perron op illegale wijze te verlaten. ''Op dat moment kwam er een trein aan, die over iedereen heen reed'', verklaarde een getuige die nog net kon ontsnappen tegen het radiostation SER.

Een groot aantal reddingswerkers snelde naar de plaats van het ongeval. Een van hen omschreef de situatie tegen de krant El País als ''een bloedbad''.

De inzittenden van de trein, die onderweg was van Alicante naar Barcelona, bleven ongedeerd. De spoorlijn werd gesloten na het ongeval. Uren na de botsing lagen er nog lichaamsdelen en plassen bloed verspreid over het stationsterrein.

Chinchilla

Het is het ernstigste ongeval op het spoor in Spanje in zeven jaar tijd. In 2003 stierven negentien mensen en raakten 38 personen gewond door een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in de plaats Chinchilla.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij het ongeval in Castelldefels, zo meldden de ANWB en hulpcentrale Eurocross in de nacht van woensdag op donderdag.

Treinongeval Spanje