AMSTERDAM - Duizenden aanhangers van new age en neopaganisten dansten en schreeuwden maandag vol vreugde toen een heldere morgenzon opkwam boven de prehistorische steencirkel Stonehenge, ten teken van de zomerwende.

Zo'n twintigduizend mensen waren in het zuiden van Engeland bijeen om na een nachtelijk feest de zon te zien opkomen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de zon werd belemmerd door bewolking, baadde de heldere zon het monument maandag in oranje en goud.

"Ongeveer eens in de tien jaar krijgen we een fatsoenlijke zonsopkomst, en dit was een goede", zei Simon Banton, een vrijwilliger die rondleidingen geeft bij Stonehenge.

Vrouw

Terwijl de zon steeg klom een vrouw op een steen in het midden van de cirkel en blies op een hoorn, ter verwelkoming van de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond. Op de achtergrond klonken trommels en tamboerijnen.

De jaarlijkse vieringen bij Stonehenge, dat zo'n honderdertig kilometer van Londen ligt, zijn een moderne variant van zonnewendevieringen die ooit het hoogtepunt vormden op de voorchristelijke kalender.

Astronomische kalender

De oorsprong van Stonehenge is nog altijd in nevelen gehuld, maar theoretici denken dat de steencirkel ooit onderdeel was van een enorme astronomische kalender. Anderen zeggen dat prehistorische zonaanbidders het bouwwerk optrokken aan de hand van de zomer- en winterwende.

Tegenwoordig staat Stonehenge op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het bouwwerk, in drie perioden gebouwd tussen 3000 en 1600 voor Christus, trekt jaarlijks bijna een miljoen bezoekers.