JERUZALEM - Israël heft de blokkade van de Gazastrook grotendeels op. Het Israëlische kabinet stemde zondag in met een besluit daartoe.

Alle goederen mogen binnenkort de Gazastrook in, behalve militaire voorwerpen en materiaal waarmee de radicale islamitische Hamasbeweging zich kan versterken.

Israël brengt ''zo snel mogelijk'' een lijst naar buiten van verboden goederen, liet het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu middels een verklaring weten.

Netanyahu maakte het besluit wereldkundig na een gesprek met de speciale gezant voor het Midden-Oosten, de Britse oud-premier Tony Blair.

Internationale druk

Het nieuwe beleid is een toezegging na internationale druk op afschaffing van de inmiddels vier jaar durende Israëlische blokkade van het verarmde Palestijnse gebied. Die druk nam flink toe nadat het Israëlische leger een internationale hulpvloot naar de Gazastrook enterde op 31 mei, waarbij de militairen negen pro-Palestijnse activisten doodden.

Zondag werd eveneens bekendgemaakt dat Netanyahu op 6 juli een bezoek brengt aan de Amerikaanse president Barack Obama, die de humanitaire situatie in de Gazastrook ''onhoudbaar'' noemde.

Het Witte Huis reageerde zondag tevreden op het Israëlische besluit. Een zegsman van Obama zei dat de regeling tot een flinke verbetering van de levensstandaard van de inwoners van Gaza zal betekenen.