JOHANNESBURG - De politie in Zuid-Afrika heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee Nederlandse 'Bavaria-vrouwen' in hun hotel aangehouden. Inmiddels zijn de twee op borgtocht vrij, maar ze moeten op 22 juni voor de rechter verschijnen.

"We worden nu van ons bed gelicht en opgepakt. Waarschijnlijk vandaag nog voor de rechter", meldt Barbara Castelein, die voor een Nederlands PR-bureau werkt dat de actie met Bavaria heeft opgezet.

Ruim dertig Zuid-Afrikaanse en Nederlandse vrouwen waren maandag het voetbalstadion in Johannesburg, uitgedost als Deense supporters, binnengekomen om de wedstrijd Denemarken - Nederland te bekijken.

In de eerste helft van de wedstrijd stripte de groep het rood-wit van Denemarken en werden oranje jurkjes van het biermerk getoond die daaronder verborgen zaten.

Op last van FIFA-officials werden de vrouwen uit het stadion verwijderd en enkele uren vastgehouden in een kantoor van de wereldvoetbalbond. Het biermerk Budweiser is de officiële sponsor van het WK.

Huilbuien

Castelein liet dinsdag nog weten dat zij onder flinke druk zijn gezet door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Volgens de Amsterdamse werd hardhandig opgetreden en gedreigd met een half jaar celstraf, hetgeen leidde tot paniek en huilbuien onder de vrouwen.

Politie

Buitenlandse Zaken zoekt contact met de politie. De woordvoerder kon nog niet zeggen op verdenking waarvan precies de vrouwen zijn aangehouden.

Bavaria zegt dat hulp aan de twee vrouwenop dit moment de allerhoogste prioriteit heeft. Een woordvoerster gaat ervan uit dat het tweetal bijstand krijgt van een advocaat.

Het is voor de brouwer uit Lieshout nog te vroeg om verder te reageren op de aanhouding omdat veel nog onduidelijk is, zei de woordvoerster woensdag.

Advocaten

Wereldvoetbalbond FIFA liet dinsdag weten advocaten te laten uitzoeken of de jurkjes een verkapte reclameactie zijn van Bavaria. Directeur van Bavaria Peer Swinkels noemde die reactie al ''onbegrijpelijk en belachelijk''.

''De FIFA heeft niet het monopolie op oranje en de mensen hebben de vrijheid te dragen wat ze willen.''

Op sociale netwerken als Twitter is de commotie rondom de Bavaria-meisjes inmiddels het gesprek van de dag.