BRUSSEL - Het Vlaams-nationalistische N-VA is met afstand de grootste partij van België geworden met 17,4 procent van alle stemmen. De Franstalige socialistische partij PS kwam uit op 13,7 procent bij de parlementsverkiezingen zondag.

De N-VA krijgt daardoor 27 zetels, de PS 26 zetels van de honderdvijftig plaatsen in de Kamer. Dat bleek maandag nadat alle stemmen waren geteld.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever, tot voor kort een splinterbeweging, is nu onmisbaar voor de vorming van een nieuwe regering bij de zuiderburen. De partij wil dat de Belgische staat op den duur verdwijnt. Vlaanderen moet dan een zelfstandige republiek worden.

N-VA is in Vlaanderen in bijna alle gemeenten de grootste partij geworden. Het kreeg in Vlaanderen 27,8 procent van alle stemmen, zelfs meer dan 50 procent in Voeren ten zuiden van Maastricht. De Kamerfractie breidt daardoor met negentien zetels uit.

Regering

De Wever heeft de Vlaamse partijen opgeroepen samen te werken. ''Als ik het alleen moet doen, ben ik gedoemd te mislukken'', zo citeerde de Vlaamse omroep VRT De Wever maandag.

De sp.a, de Vlaamse socialisten, hebben al aangegeven zich als ''een constructieve partner'' op te zullen stellen.

Vlaams Belang en Lijst Dedecker riepen De Wever op om nu echt de Vlaamse eisen door te duwen. Het christendemocratische CD&V zei niet te weten of een front helpt.

Volgens de Vlaamse politicoloog en analist Carl Devos wil De Wever eerst met de Vlaamse partijen overleggen en pas daarna met een gemeenschappelijk standpunt naar de Franstaligen stappen.

Di Rupo

De Wever zei overigens zondag al ook samen te willen werken met de Waalse socialistische partij PS van Elio Di Rupo, winnaar van de verkiezingen in Wallonië en Brussel. De socialisten van PS en sp.a vormen de grootste combinatie van Vlaamse en Waalse partijen.

''De twee democratieën moeten worden opgeteld'', zei De Wever zondag. Hij vindt het daarbij ''geen offer'' als voorzitter Elio Di Rupo van de PS premier van België wordt.

Verliezers

Behalve deze twee partijen zijn er bijna alleen maar verliezers bij de verkiezingen. De op twee na grootste fractie in de Kamer wordt de MR: de Franstalige liberalen verliezen vijf zetels en komen uit op achttien.

Dat is er een zetel meer dan het Vlaams-christendemocratische CD&V, dat van 23 zetels terugvalt op zeventien.

Het Vlaams liberale Open Vld en socialistische sp.a komen elk uit op dertien zetels, respectievelijk een verlies van vijf zetels en een zetel ten opzichte van de verkiezingen van 2007.

Vlaams Belang

Vlaams Belang, dat al langer naar een republiek Vlaanderen streeft, verloor zondag eveneens vijf zetels en mag twaalf zetels innemen. Het rechts-liberale Lijst Dedecker van oud-judocoach Jean-Marie Dedecker valt terug op een enkele vertegenwoordiger ten opzichte van vijf tot dusver.

Het Vlaamse Groen is de enige Vlaamse partij die nog groeit bij de spectaculaire stemmenwinst van N-VA. Die stijgt van vier naar vijf zetels. Het Franstalige groene Ecolo handhaaft zich met acht zetels.

De Parti Populaire van de Franstalige zakenadvocaat Mischael Modrikamen haalt bij haar eerste verkiezingsdeelname een verkozene. Het rechts-extremistische Front National (FN) verdwijnt volledig van het toneel.

Verkiezingen België