AMSTERDAM - Een Peruaanse rechtbank heeft besloten een proces tegen Joran van der Sloot te openen wegens moord en beroving.

Van der Sloot geldt als de hoofdverdachte van de dood van Stephany Flores, de dochter van een Peruaanse zakenman en autocoureur.

Hij zou de 21-jarige studente op 30 mei in zijn hotelkamer om het leven hebben gebracht. Van der Sloot zou hebben verklaard Flores te hebben gedood uit woede, nadat zij op zijn laptop informatie zou hebben bekeken over de dood van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005.

Van der Sloot geldt ook als verdachte in die zaak, maar zijn betrokkenheid is tot dusverre niet bewezen.

Geen doodslag

Opvallend is dat Van der Sloot wordt verdacht van moord, en niet van doodslag. Moord kan veel zwaarder, met tot 35 jaar cel, worden bestraft.

Van der Sloot kan elk moment overgebracht worden naar het Paleis van Justitie. Daar verblijft hij totdat besloten is naar welke gevangenis hij wordt overgebracht.

Roof

De onderzoekers van de onderzoekspolitie Dirincri concluderen dat Van der Sloot ook vervolgd moet worden voor roofmoord, zo melden Peruaanse media.

Volgens de Dirincri heeft Van der Sloot Stephany Flores vanaf 14 mei in de gaten gehouden en gezien dat ze veel won met pokeren. Hij zou ruim 8100 euro van haar gestolen hebben en ook creditcards.

Ongeldig

De Peruaanse raadsman van Van der Sloot, Maximo Altez, liet donderdag weten de bekentenis van Van der Sloot ongeldig te willen laten verklaren, omdat bij het verhoor geen advocaat aanwezig was.

Aruba

Amerikaanse media meldden donderdag dat Van der Sloot zich bereid zou hebben verklaard om de Arubaanse autoriteiten de weg te wijzen naar de resten van Natalee Holloway. De Arubaanse hoofdofficier van Justitie Peter Blanken zegt tegenover BNO News daarover door de Peruaanse autoriteiten echter nog niet te zijn geïnformeerd.

Hij noemde de mogelijkheid "interessant", maar wees op Van der Sloots eerdere onjuist gebleken verklaringen.

Afpersing

Van der Sloot is ook nog verdachte van een afpersingspoging in de Amerikaanse staat Alabama. Hij zou 250.000 dollar hebben geëist van de moeder van Natalee Holloway in ruil voor informatie over de dood van haar dochter.