AMSTERDAM – De FBI heeft Joran van der Sloot 25.000 dollar betaald in een undercover operatie die zou moeten leiden naar het lichaam van Natalee Holloway.

Dit meldt CNN. De FBI zou Van der Sloot 10.000 dollar (bijna 8400 euro) in cash hebben gegeven en 15.000 dollar hebben overgemaakt naar een Nederlandse bankrekening.

De informatie die Joran in ruil gaf aan de undercoveragent bleek echter niet waar, zo zou blijken uit de documenten van Interpol die in handen van CNN zijn.

Van der Sloot leidde de man die namens de moeder van Natalee Holloway Beth Holloway optrad naar een huis waar het stoffelijk overschot van Holloway zou moeten liggen.

Uit onderzoek bleek het desbetreffende huis nog niet eens gebouwd te zijn op het moment dat Holloway verdween.

Peru

De FBI was bezig met een mogelijke arrestatie maar stelde dit uit om meer bewijzen tegen Joran te verzamelen. Op dat moment ging hij er met het geld vandoor naar Peru, aldus Amerikaanse media.

De FBI bevestigt dat Joran geld heeft gekregen, maar laat weten dat het niet afkomstig was van de recherchedienst. ''Het gaat om privégeld'', verklaart de organisatie.

Autoriteiten in de Amerikaanse staat Alabama, waar Natalee Holloway vandaan kwam, stelden Joran vorige week in staat van beschuldiging wegens afpersing.

Hij zou hebben aangeboden om voor 250.000 dollar (ongeveer 210.000 euro) de locatie van het lichaam van Natalee bekend te maken aan haar moeder Beth. Natalee verdween op 30 mei 2005 op Aruba. Joran is hoofdverdachte in de zaak.