ISTANBUL - Aziatische landen hebben dinsdag scherpe kritiek geuit op Israël naar aanleiding van de Israëlische aanval op een hulpkonvooi richting de Gazastrook vorige week.

De ongeveer twintig deelnemende landen van een conferentie in het Turkse Istanbul spraken ''hun ernstige bezorgdheid en veroordeling'' uit over de situatie. Dat heeft de voorzitter, de Turkse president Abdullah Gül, geconcludeerd.

Volgens de landen, waaronder Iran, Jordanië en China, is de Israëlische militaire operatie in strijd met het internationaal recht.

Een slotverklaring op de conferentie werd niet aangenomen. Dat was volgens Gül niet mogelijk, omdat Israël zelf ook deelnam en de aanname ervan verhinderde.

Geïsoleerd

De veroordeling ''laat duidelijk zien hoe Israël zichzelf heeft geïsoleerd, aldus Gül. Turkije was vroeger een bondgenoot van Israël, maar de afgelopen jaren zijn de banden verslechterd.

Bij de aanval van vorige week op het konvooi kwamen negen mensen om het leven, allen Turken. Israël heeft laten weten een onderzoek naar de aanval uit te voeren.

 

De Verenigde Staten willen dat de buitenwereld betrokken wordt bij dit onderzoek. Dat is essentieel voor de geloofwaardigheid van het onderzoek, verklaarde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Vertrouwen

Tot op heden had Washington altijd vertrouwen uitgesproken in het Israëlische onderzoek. Landen als Frankrijk en Turkije hadden eerder al aangedrongen op een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen van vorige week maandag.

Israëlische commando's enterden toen zes schepen, die met hulpgoederen op weg waren naar de Gazastrook. Bij de operatie kwamen zeker negen pro-Palestijnse activisten om het leven.