MEXICO-STAD - Het geweld van bendes die in Mexico bij drugscriminaliteit zijn betrokken, heeft sinds december 2006 het leven van zeker negenhonderd kinderen geëist.

Alleen al in de eerste vier maanden van 2010 eiste het aan drugs gerelateerde geweld negentig levens. Dat staat in een rapport van de Mexicaanse mensenrechtenorganisatie CNDH.

De Mexicaanse krant El Universal berichtte in de dinsdageditie over het geweld tegen kinderen. CNDH-directeur Juan Martín Pérez García stelde dat vooral in de noordelijke deelstaten kinderen het slachtoffer worden van aan drugs gerelateerd geweld.

Ongeveer drieduizend jongeren zouden voor drugsbendes werken. Velen zouden die keuze hebben gemaakt, omdat ze niet op andere wijze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Stigmatiseren

Volgens Pérez García worden jongeren in Mexico vaak te snel in verband gebracht met drugskartels en jeugdbendes. Hij riep de Mexicaanse regering op bij de strijd tegen de drugscriminaliteit op te houden met het stigmatiseren van jongeren.

Het noorden van Mexico is al jaren het strijdtoneel van rivaliserende drugsbendes. De kartels vechten om de controle over de beste smokkelroutes van drugs naar de Verenigde Staten.