WASHINGTON - De bestrijders van de olieramp die de Golf van Mexico voor de Amerikaanse kust teistert, zuigen inmiddels zeker 11.000 vaten olie per etmaal weg. Dit hebben de Amerikaanse autoriteiten maandag bekendgemaakt.

De hoeveelheid olie die afgetapt wordt van de lekkende oliebron op de zeebodem, moet nu snel naar de 20.000 vaten per etmaal kunnen.

Officiële schattingen geven aan dat de bron tussen de 12.000 en 19.000 vaten per dag de zee in spuit, maar gevreesd wordt dat het hier om onderschattingen gaat.

Kustwacht

Admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht beklemtoonde maandag dat de hele operatie nog geruime tijd gaat duren. ''Dit is een lange campagne en we zullen in de naaste toekomst nog met deze olie bezig blijven'', aldus Allen.

Wanneer er wervelwinden komen, zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar in deze regio, moeten we de operatie stilleggen tot de hurricane voorbij is, zei de admiraal die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden.

New Orleans

Het olielek is een gevolg van een ontploffing 20 april op een booreiland, de Deepwater Horizon, ten zuidoosten van de grootste stad van de Amerikaanse staat Louisiana, New Orleans.

De oliemaatschappij BP wordt als gebruiker van het booreiland verantwoordelijk gehouden voor de gevolgen. De kosten daarvan gaan in de miljarden dollars lopen, meent de Amerikaanse overheid.