BHOPAL - Een Indiase rechtbank heeft maandag zeven mensen tot twee jaar cel veroordeeld wegens hun rol bij de giframp in Bhopal in 1984 waardoor duizenden doden vielen. Onder de veroordeelden zijn hoge functionarissen van de Amerikaanse multinational Union Carbide.

Eerder op de dag had de rechtbank acht personen schuldig bevonden aan dood door nalatigheid. De ramp had plaats in de nacht van 2 op 3 december 1984 door een lekkage op het terrein van Union Carbide, een Amerikaans bestrijdingsmiddelenbedrijf.

Tussen de zeven- en achtduizend mensen vonden de dood in de periode tot en met 6 december 1984.

Getuigen

Tijdens het proces zijn 178 getuigen opgeroepen. Aanvankelijk waren negen personen aangeklaagd wegens nalatigheid. Een van hen overleed tijdens het proces.

De ramp had plaats in de nacht van 2 op 3 december 1984 door een lekkage op het terrein van Union Carbide, een Amerikaans bestrijdingsmiddelenbedrijf. Ooggetuigen verklaarden dat een dikke gaswolk over een sloppenwijk trok van de stad in het noorden van India.

Overleden

Tussen de zeven- en achtduizend mensen vonden de dood in de periode tot en met 6 december 1984. Daarbij bleef het niet. Deskundigen denken dat nog eens 15.000 tot 20.000 mensen om het leven kwamen door de blootstelling aan het gifgas in de eerste maanden na de ramp.

Meer dan een miljoen mensen zouden in de afgelopen 25 jaar gezondheidsproblemen hebben gekregen als gevolg van de giframp. Kinderen worden geboren met allerlei afwijkingen en lever, nier- hersen- en huidziekten komen veel meer voor dan in andere delen van India.

Anno 2010 wonen nog circa 25.000 mensen in krotten in de omgeving van het zwaar vervuilde fabrieksterrein.

Grondwater

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het grondwater in de wijde omgeving besmet is met allerlei giftige stoffen. In het verleden dumpte de fabriek duizenden tonnen giftig afval op het terrein. De rommel is nooit opgeruimd en dus gaat de vervuiling tot op de dag van vandaag door.

In 1989 betaalde Union Carbide, dat later werd overgenomen door Dow Chemicals, 470 miljoen dollar compensatie aan de Indiase staat. Veel nabestaanden hebben echter nooit compensatie ontvangen.