NEW YORK - Artsen in dienst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben tijdens de regering van president George W. Bush medische experimenten op gevangenen uitgevoerd.

De experimenten moesten bijdragen aan de verbetering van omstreden verhoormethodes als 'waterboarding' en het onthouden van slaap.

Verder moesten de artsen er met hun onderzoeken voor zorgen dat bij de ondervragingen binnen de door de regering-Bush gestelde grenzen werd geopereerd. Dat staat in een maandag vrijgegeven rapport van de mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights (PHR).

Waterboarding

Bij de CIA-verhoormethode waterboarding (gesimuleerde verdrinkingsdood) moesten medici volgens The New York Times onder meer optekenen hoe lang die methode werd toegepast, hoe lang de ondervragers een gedetineerde onder water hielden en hoe de verdachte op de behandeling reageerde.

''Het lijkt erop dat de CIA alle medische en ethische conventies, die sinds de Tweede Wereldoorlog van kracht zijn om te voorkomen dat gedetineerden het slachtoffer worden van experimenten, heeft geschonden'', stelt PHR-directeur Frank Donaghue in het rapport.

Onderzoek

Physicians for Human Rights wil dat de regering van de huidige president Barack Obama een onderzoek instelt naar mogelijke medische experimenten in opdracht van de CIA. Als blijkt dat sprake is van misdaad, moeten de verantwoordelijken worden vervolgd, aldus de mensenrechtenorganisatie.

In een verklaring aan The New York Times stelde de CIA dat het rapport onjuist is. Volgens de inlichtingendienst zijn er geen medische experimenten op gevangenen uitgevoerd.