ISTANBUL - Turkse veiligheidsdiensten onderzoeken of er verband is tussen de Israëlische aanval op een konvooi met hulpgoederen voor Gaza en een PKK-aanslag op een Turkse marinebasis aan de Middellandse Zee, een paar uur eerder.

Speculaties over een verband nemen toe in de Turkse pers.

Kranten schrijven al sinds maandag, de dag waarop de aanvallen werden uitgevoerd, over een mogelijk verband tussen beide gebeurtenissen.

Ook politici geloven niet dat het toeval is dat het geweld elkaar zo snel opvolgde.

Toeval

Een politicus van de regerende AK Partij zei maandag al dat zijn partij niet denkt dat er toeval in het spel is. Ook Kilicdaroglu, leider van oppositiepartij CHP, speculeerde op een verband, net zoals de leider van een kleine religieuze partij.

De Israëlische geheime dienst zou de PKK hebben 'ingehuurd' om Turkije zo met een dubbele aanval te waarschuwen.

Parallellen

Enig bewijs voor een verband droegen zowel politici als media niet aan.

Minister Besir Atalay van Binnenlandse Zaken liet eerder weten ''parallellen'' te zien tussen de aanvallen en beide incidenten grondig te laten onderzoeken, ook op ''internationale dimensies''.

Trainingen

De beschuldigingen komen niet helemaal uit de lucht vallen: verschillende analisten wijzen erop dat agenten van de Israëlische geheime dienst en Israëlische oud-militairen zijn gesignaleerd in de Koerdische regio in Noord-Irak.

Daar zouden ze leden van de Iraanse Koerdische organisatie PJAK trainen. Met medeweten van de Verenigde Staten, die er een manier in zouden zien de Iraanse regering te destabiliseren.