BRUSSEL - Vier dagen na Nederland gaat België naar de stembus. Net als bij ons, lijkt er dit keer heel wat te veranderen in België.

De opiniepeilingen in deelstaat Vlaanderen duiden op fors meer stemmen voor Bart De Wever, leider van het Vlaams-nationalistische N-VA.

De Wever wil in stapjes naar het opheffen van België. Vlaanderen zou dan een zelfstandige republiek moeten worden: een wens die ook het Vlaams Belang en Lijst DeDecker (LDD) koesteren.

Winst voor De Wever zou het lastig maken een nieuwe regering te vormen met de Franstaligen, die België juist zo veel mogelijk willen behouden.

PS

Aan Waalse kant is traditioneel veel aanhang voor de machtige socialistische partij PS, met Elio Di Rupo aan het hoofd. De partij zou dit keer wel eens de grootste van het land kunnen worden, zodat Di Rupo kans maakt om premier te worden. Het is sinds de jaren zeventig niet meer gebeurd dat België een Franstalige premier heeft.

De oorspronkelijk Italiaanse Di Rupo spreekt wel enigszins Nederlands. De meeste Vlamingen (55 procent) zeiden eind mei in een peiling dat ze een Franstalige premier voor een keertje wel zien zitten.

Leterme

Nieuw is ook dat de Vlaamse christendemocratische premier Yves Leterme van de voorgrond verdwijnt. Zijn partij CD&V heeft nu Marianne Thyssen als boegbeeld, tot voor kort partijvoorzitter. Zij maakt kans om de eerste vrouwelijke premier van België te worden, als haar partij zondag als grootste uit de bus komt.

Anders dan in Nederland, spelen bezuinigingen amper een rol in de campagnes. Het Belgische planbureau adviseerde de regering weliswaar om de komende jaren 22 miljard te besparen. Maar de verkiezingsprogramma's vermelden daar weinig ideeën over.

Fraude

De Vlaamse socialisten sp.a noemen zelfs geen enkele maatregel, maar wel 98 plannen die geld kosten. De meeste partijen rekenen vooral op extra inkomsten door fiscale fraude te bestrijden.

De partij Groen! rekent daarvoor zelfs op 30 miljard euro aan inkomsten. Dat de partijen daarmee weg komen, komt omdat ze hun programma's niet laten doorrekenen door het Centraal Planbureau, zoals in Nederland.

Tweetalig

Hèt gesprekspunt in de verkiezingen is opnieuw de strijd tussen Walen en Vlamingen. Niet voor niets is de regering-Leterme II dit voorjaar gevallen over het kiesdistrict rond Brussel. Dat is het laatste tweetalige kiesdistrict van het land, dat wil zeggen dat men er zowel op Vlaamse als Waalse kandidaten kan stemmen.

Door het groeiend aantal Franstalige kiezers, verliezen de Vlaamse politici daar zetels. Voor de Vlaamse partijen, vooral voor Bart De Wever van N-VA, is dit daarom veel belangrijker dan bezuinigingen.