LIMA - Een aantal Peruanen heeft zijn woede over de moord op een Peruaanse vrouw bekoeld op de vermeende moordenaar, de Nederlander Joran van der Sloot.

De verdachte werd zowel verbaal als fysiek aangevallen, toen er in de badplaats Pucusana van auto's werd gewisseld. Dat melden Peruaanse media zaterdag.

Van der Sloot werd deze week in Chili gearresteerd. De politie bracht hem per auto naar Lima, waar hij de 21-jarige Stephany Flores vermoord zou hebben.

Het konvooi van auto's met politie en de verdachte en auto's van de media stopte in de badplaats. Een aantal mensen greep de gelegenheid aan om Van der Sloot uit te schelden. Ook zou hij een klap op zijn hoofd hebben gehad.

Van der Sloot wordt zaterdag nog verhoord in de hoofdstad.

Peru garandeert Van der Sloot een eerlijk proces. Dat heeft de Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken, Octavio Salazar, zaterdag gezegd.

Verder bedankte de minister de Chileense autoriteiten voor de snelle arrestatie van de 22-jarige Nederlander die zondag 30 mei de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores om het leven zou hebben gebracht en naar Chili zou zijn gevlucht.

De vrouw zou die zondag zware klappen op haar hoofd hebben gehad en een gebroken nek hebben. Van der Sloot heeft ontkend dat hij haar heeft vermoord.

Veroordeling

Als Van der Sloot wordt veroordeeld voor moord, kan hij een celstraf krijgen tussen vijftien en 35 jaar. Een veroordeling voor roof met de dood als gevolg kan hem levenslang opleveren. Dat heeft de Peruaanse strafrechtspecialist Mario Amoreti zaterdag gezegd.

Het proces tegen Joran van der Sloot gaat waarschijnlijk een jaar duren. Dit komt omdat er volgens Amoreti een "excessief aantal" strafprocessen in Peru is en een gebrek aan rechters.

Normaal gesproken moet binnen 24 uur besloten worden wat er met een verdachte gaat gebeuren en moet hij de politiecel verlaten. Maar de openbaar aanklaagster die op de zaak is gezet heeft verzocht om dat te verlengen tot zeven dagen, aldus de strafrechtspecialist. Het is volgens hem waarschijnlijk dat dat wordt toegekend.

Getuigen

De politie en het Openbare Ministerie zijn nu bezig met het horen van getuigen en verzamelen van bewijzen, zoals vingerafdrukken. Vervolgens wordt de aanklacht geformuleerd en begint het feitelijke proces.

Op dat moment kan Van der Sloot in voorwaardelijke vrijheid worden gesteld of moet hij naar een gevangenis.

Volgens Amoreti is er een belangrijke getuige, die met het tweetal in het casino was, een Albanees. "Die heeft 5000 dollar verloren. De vraag is of hij op de een of andere manier betrokken is geweest bij de gewelddadigheden. Dat kan het proces een hele andere wending geven."

Strafvermindering

Als Van der Sloot schuld bekent, kan hij tot 10 jaar strafvermindering krijgen. Als hij zich goed gedraagt in de gevangenis, of werkt of studeert, kan dat ook. Amoreti: "Voor elke twee dagen werk of studie, gaat er een dag van de straf af."

Joran vast in Lima