WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft James Clapper benoemd tot nieuwe directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Obama presenteerde Clapper zaterdag in de Rozentuin van het Witte Huis.

De oud-generaal is de opvolger van Dennis Blair. Die stapte vorige maand op nadat hij onder vuur was komen te liggen door een aantal missers.

Zo wist een man op eerste kerstdag bijna explosieven tot ontploffing te brengen in een vliegtuig, onderweg van Schiphol naar Detroit. Uit een rapport van de Amerikaanse Senaat bleek dat de inlichtingendiensten kansen hadden gemist om het incident te voorkomen.

Ook was er op 1 mei een mislukte aanslag met een bomauto op Times Square in New York. Daarnaast lag Blair sinds zijn aantreden al in de clinch met de directeur van de geheime dienst CIA, Leon Panetta.

Post

De post van directeur van de inlichtingendiensten werd in 2004 in het leven geroepen door president George Bush. Hij streefde naar een betere samenwerking tussen de diensten om een einde te maken aan de tekortkomingen die na de aanslagen van 11 september 2001 aan het licht waren gekomen.

Overigens moet de benoeming van Clapper nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat. De Republikeinse oppositie zou betwijfelen op Clapper wel voldoende gezag heeft om zijn taken uit te voeren.