BRATISLAVA - Slowakije kampt met de zwaarste overstromingen in duizend jaar tijd. Dat heeft de Slowaakse premier Robert Fico zaterdag gezegd. Ook Polen en Hongarije worden bedreigd door overstromingen.

De Slowaakse autoriteiten hebben duizenden mensen en dieren geëvacueerd in het oosten van het land.

Drie mensen worden vermist en zijn vermoedelijk omgekomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag worden vijftienhonderd mensen uit hun huizen gehaald in Kosice, de tweede stad van het land, vanwege het stijgende waterpeil in de rivier Hornád.

Fico, die op 12 juni herkozen hoopt te worden, heeft 25 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp aan de getroffen gebieden.

Polen

In Polen zijn opnieuw duizenden mensen in veiligheid gebracht vanwege het wassende water. In Zakopane in het Tatragebergte in het zuiden van het land werd het lijk van een 34-jarige man geborgen, die in een beek was gevallen.

Het stoffelijk overschot van een 87-jarige man werd uit een sloot gehaald en een ander overleed tijdens reddingswerkzaamheden aan een hartaanval. Twee mensen worden vermist.

Vorige maand kwamen zeker 22 mensen om door overstromingen in het land.

Hongarije

Hongarije heeft circa 2300 mensen geëvacueerd. Dat gebeurde vooral in het noordoosten van het land waar drie rivieren buiten hun oevers zijn getreden.

In een maand tijd viel in Hongarije ongeveer net zoveel regen als normaal gesproken in een jaar tijd.