DEN HAAG - De Nederlandse marine heeft samen met de kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba een transport van ruim 1320 kilo cocaïne onderschept.

Dat gebeurde in de laatste week van mei. Het ministerie van Defensie in Den Haag maakte dat zaterdag pas bekend, omdat de rechtsvervolging eerst goed in gang moest worden gezet.

De harddrugs werden aangetroffen op een Panamees schip, dat 's nachts door zijn verdachte vaargedrag werd opgemerkt door een patrouillevliegtuig van de kustwacht.

Het spul zat verpakt in 66 balen.

Stationsschip

De Hr. Ms. Van Speijk was betrokken bij de actie op 35 mijl ten noordwesten van Aruba. Omdat dit buiten de territoriale wateren gebeurde, doorzocht een team van de Amerikaanse kustwacht het schip. Zo'n team is gestationeerd op de Van Speijk, die daar de afgelopen periode als stationsschip functioneerde.

Vijf bemanningsleden uit Honduras zijn als verdachten aangehouden, aldus Defensie.

Marihuana

De Van Speijk vond onlangs ook al grote hoeveelheden drugs. Twee weken geleden nog ging het om 317 kilo cocaïne en vorig jaar oktober was het 896 kilo marihuana. De grootste vangst ooit in dit gebied was in 2008, aldus een woordvoerster van de marine. Toen ging het om ruim 4200 kilo cocaïne, een vangst die de Van Speijk eveneens op zijn naam heeft.

Het fregat is inmiddels op weg terug naar Nederland waar het zaterdag nog aanmeert in de haven van Den Helder.