GAZA - Israëlische militairen hebben zaterdag een schip met hulpgoederen voor de Gazastrook geënterd. Dat hebben de Israëlische televisie en het leger gemeld. 

De bemanning en de passagiers verzetten zich niet, toen de militairen aan boord gingen.

Het leger had de kapitein van het Ierse schip de Rachel Corrie tot viermaal toe bevolen koers te zetten naar de haven van Ashdod in het zuiden van Israël.

De kapitein negeerde dat bevel en bleef richting Gazastrook varen. Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde later dat het schip en de vijftien actievoerders aan boord naar Ashdod zijn afgevoerd.

Activisten

Een van de activisten aan boord was de Ierse Mairead Maguire, die in 1976 met Betty Williams de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor hun streven naar een geweldloze oplossing voor het conflict in Noord-Ierland.

De andere personen op de Rachel Corrie waren voornamelijk Ieren en actievoerders met de Filipijnse nationaliteit.

Een woordvoerder van het pro-Palestijnse comité, waarvoor zij actievoeren, reageerde woedend op het incident. De zegsman sprak van een ''kaping''.

Blokkade

Israël kondigde enkele jaren geleden een blokkade van de Gaza af, nadat de radicale Palestijnse beweging Hamas daar aan de macht was gekomen.

Maandag hield Israël een konvooi van zes schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook tegen. Bij die operatie kwamen negen Turken om het leven.

De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, noemden zaterdag de blokkade ''onhoudbaar''. Zij eisten dat die wordt opgeheven.