AMSTERDAM - Zuid-Korea heeft vrijdag officieel een verzoek ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om actie tegen Noord-Korea te ondernemen.

Noord-Korea zou een Zuid-Koreaans marinekorvet hebben getorpedeerd dat hierdoor zonk. Hierbij kwamen 46 mensen om het leven.

Het is de grootste stap die Zuid-Korea ooit heeft genomen om het communistische Noorden internationaal te straffen.

Ondanks een geschiedenis van herhaaldelijke aanvallen door Noord-Korea op de zuidelijke buur, heeft Zuid-Korea nooit eerder de Veiligheidsraad ingeroepen.

De leden van de Veiligheidsraad zullen zich over het verzoek buigen om 'een passend antwoord op dit verzoek te geven', zo zei de huidige voorzitter van de raad, Claude Heller.

Overweldigend bewijs

In het verzoek staat onder meer dat er 'overweldigend' bewijs is dat de torpedo afkomstig was van een Noord-Koreaanse duikboot. Volgens de Zuid-Koreaanse VN-ambassadeur Park In-kook is de aanval een schending van VN-verdragen tussen beide landen.

"De Noord-Koreaanse gewapende aanval betekent een bedreiging voor de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en elders", zo zei Park.

Belofte

In een toespraak noemde de Zuid-Koreaanse premier Lee Myung-bak de aanval een 'militaire provocatie' die 'wereldvrede ondermijnt'.

"Noord-Korea moet toegeven dat het verkeerd zat en beloven dat het niet nogmaals een dergelijk laakbare actie zal ondernemen", zei Lee. "Als de vijand ons zal blijven tergen en denkt dat het maar kan doen wat hij wil, dan moet hij begrijpen dat er een grens is."