HOUSTON - De overkapping die over de lekkende olieleiding in de Golf van Mexico is geplaatst heeft inmiddels tot de opvang van de eerste olie geleid. Dat meldde de Amerikaanse kustwacht vrijdag.

Volgens commandant Thad Allen van de kustwacht worden circa duizend vaten olie opgevangen. Dat is slechts een klein gedeelte van de omgerekend 19.000 vaten olie die volgens de schattingen dagelijks in zee stromen. Een vat olie is een maateenheid voor bijna 159 liter.

Een functionaris van de Britse oliemaatschappij BP die de kap heeft geplaatst meldde vrijdag dat het circa 48 uur zal duren voordat duidelijk is hoeveel olie kan worden opgevangen.

Tankschepen

Een zegsman zei eerder dat de hoop is dat tot 90 procent van de olie kan worden tegengehouden. Het is de bedoeling dat veel olie via een nieuwe leiding vanuit de kap naar tankschepen wordt geleid.

BP verwacht de oliestroom pas in augustus volledig te kunnen stoppen, als twee ontlastende boorputten klaar zijn.

President Barack Obama brengt later vrijdag zijn derde bezoek aan het getroffen gebied in het diepe zuiden van de VS.

Bedroefd

BP-topman Tony Hayward laat weten dat BP diepbedroefd is door de ontstane schade aan het milieu. Het lek was volgens hem ontstaan door ''een ongekend aantal fouten'' en ''veel is nog onduidelijk''.

Hayward meldde verder dat er een ''aparte, losstaande'' organisatie binnen BP wordt opgezet om de crisis aan te pakken.

Schoonmaken

De olieramp heeft het bedrijf inmiddels bijna 1 miljard dollar (circa 800 miljoen euro) gekost. Daarnaast heeft de Amerikaanse regering BP een eerste rekening gestuurd van 69 miljoen dollar (ruim 56 miljoen euro) voor het schoonmaken van stranden aan de Golf van Mexico die met gelekte olie zijn vervuild.

Het geld is onder meer bestemd voor hulpverleners die betrokken zijn bij de schoonmaak. BP heeft tot 1 juli de tijd om het bedrag over te maken.

BP plaatst kap