BRUSSEL - De man die donderdag in het Justitiepaleis in Brussel een vrouwelijke rechter en een griffier doodschoot, handelde uit wraak. Hij was drie jaar geleden op bevel van de rechter uit zijn huis gezet na een huurgeschil.

Een woordvoerder van het parket in Brussel heeft dat vrijdag gezegd. Volgens hem heeft de man bekend.

De verdachte is donderdagavond aangehouden in een park in het centrum van de Belgische hoofdstad. Het betreft een 47-jarige Belg van Iraanse afkomst. Hij is enkele malen eerder met justitie in aanraking geweest wegens geweldpleging.

Pistool

De schietpartij vond donderdagochtend plaats tijdens een rechtszitting. De man liep op de rechter en haar griffier toe, haalde een pistool tevoorschijn en schoot beiden van dichtbij neer. Daarna wist hij te ontkomen.

Donderdagavond kon de man in het Brusselse Warandepark worden ingerekend. Bij de arrestatie vielen enkele schoten, maar niemand raakte gewond. Volgens getuigen maakte de verdachte een verwarde indruk.

Twee Belgische ministers, Didier Reynders (Financiën) en Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken), waren toevallig getuige van de aanhouding. De Wetstraat - het Belgische Binnenhof - ligt vlak bij het Warandepark.

Democratie

De schietpartij in het Justitiepaleis heeft diepe indruk gemaakt in België. Volgens demissionair premier Yves Leterme is de democratie ''in het hart getroffen''.

Het was de eerste maal in de geschiedenis van het land dat leden van de rechterlijke macht in een rechtszaal werden vermoord. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers werd donderdagochtend in Belgische rechtbanken een minuut stilte in acht genomen.

Beveiligingsmaatregelen

Demissionair minister Stefaan De Clerck van Justitie liet vrijdag weten geen ingrijpende nieuwe beveiligingsmaatregelen te overwegen. Wel denkt hij aan een aantal kleine technische maatregelen, zoals extra camera's en alarmknoppen. Ook wil hij dat bezoekers van rechtszittingen beter worden gecontroleerd.

De doodgeschoten rechter was een zogeheten vrederechter, vergelijkbaar met de kantonrechter in Nederland. Volgens Belgische media gaat het om een vrouw van 60 jaar. Haar griffier was 59.