WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben onder president Barack Obama het aantal clandestiene militaire operaties tegen al-Qaeda en andere terreurnetwerken flink uitgebreid. Dat meldde The Washington Post vrijdag.

Speciale eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten zijn op dit moment actief in 75 landen.

Begin vorig jaar waren dat er nog zestig, meldden leger- en regeringsbronnen op anonieme basis. Obama werd in januari 2009 beëdigd tot president.

Volgens de krant plannen de speciale eenheden op tal van plekken preventieve aanvallen of vergeldingsmaatregelen, die worden uitgevoerd als een terroristisch complot is ontdekt of als een aanslag is gekoppeld aan een specifieke groep.

De teams zijn vooral actief in het Midden-Oosten, Afrika, Centraal-Azië en Midden-Amerika.

Veiligheidsbeleid

De eenheden vormden na de aanslagen van 11 september 2001 een eerste contraterroristisch wapen. Maar onder president Obama zijn ze een geïntegreerd onderdeel van zijn mondiale veiligheidsbeleid geworden.

Commandanten van de eenheden hebben veel meer toegang tot het Witte Huis dan onder Obama's voorganger George Bush. Ook is het budget voor de afdeling Special Operations onder Obama fors uitgebreid.

Onlangs meldde The New York Times dat het aantal clandestiene acties van de VS in het Midden Oosten fors wordt uitgebreid. Daarmee zou onder meer het pad worden geëffend voor mogelijke militaire aanvallen op Iran, meldde de krant op basis van een geheim document.