TOKIO - Het Japanse parlement heeft de voormalige minister van Financiën Naoto Kan vrijdag tot premier gekozen. In de verkiezing kreeg hij 313 van de 477 geldige stemmen die zijn uitgebracht.

Eerder op de dag was hij al gekozen tot voorzitter van de centrumlinkse Democratische Partij van Japan (DPJ), de grootste regeringspartij. Hij is de opvolger Yukio Hatoyama, die eerder deze week opstapte als premier en DPJ-leider.

Diens populariteit was dramatisch gedaald nadat hij was teruggekomen op zijn verkiezingsbelofte een omstreden Amerikaanse marinebasis in het land te sluiten.

Koerswijziging

Waarnemers verwachten van Kan geen koerswijziging op het terrein van economisch en buitenlands beleid. Hij wordt de vijfde premier van Japan in drie jaar. Na zijn verkiezing tot regeringsleider zei Kan dat hij de taak heeft ,,het land opnieuw op te bouwen''.

Hij pleitte onder meer voor het opzetten van een samenwerkingsverband van Oost-Aziatische landen naar het voorbeeld van de Europese Unie.

Verder wil hij maatregelen nemen tegen de klimaatverandering. Kan wil de uitstoot van broeikasgassen in 2025 met 25 procent hebben verminderd in vergelijking met 1990.