SANTIAGO - Joran van der Sloot wordt vrijdag Chili uitgezet aan de grens met Peru, zodat de Peruaanse autoriteiten hem kunnen arresteren. Daartoe heeft de Chileense regering besloten, aldus de Chileense krant El Mercurio.

Bekijk de video

De uitzetting is volgens de krant een gecoördineerde actie tussen Chili en Peru.

Joran van der Sloot (22) wordt ervan verdacht de Peruaanse Stephany Flores (21) in zijn hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima te hebben vermoord.

Hij ging daarna vanuit Lima naar Chili, ogenschijnlijk op de vlucht, en werd gisteren tussen de Chileense hoofdstad Santiago en de kustplaats Viña del Mar aangehouden.

Motief

De Peruaanse politie begrijpt niet waarom Van der Sloot het 21-jarige meisje heeft omgebracht. Hij is hoofdverdachte, maar een duidelijk motief voor de moord ontbreekt.

"Het ging hem zeker niet om het geld", zegt politiechef Cesar Guardia. Toch was Van der Sloot wel met geld bezig. De Amerikaanse justitie verdenkt hem ervan een bekende van Natalee Holloway te hebben afgeperst. In ruil voor 250.000 dollar stelde hij voor meer te vertellen over hoe ze is omgekomen en waar ze is achtergelaten. Vijftienduizend dollar zou al zijn overgemaakt.

25 jaar

Als hij schuldig wordt bevonden aan moord, kan Joran van der Sloot in Peru zeker 25 jaar cel krijgen. Dat heeft Javier Villa Stein, president van het Peruaanse hooggerechtshof, gezegd.

Villa Stein repte tegen het Peruaanse persbureau Andina van ''een wrede moord''. Hij zei dat dit soort misdaden zwaar moeten worden bestraft om mensenlevens te beschermen.

Nederlandse ambassade

In Peru zitten 117 Nederlanders in de cel. Dat heeft een woordvoerster van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd. De cijfers dateren van april dit jaar en zijn de meest recente.

In Chili heeft inmiddels een medewerker van de Nederlandse ambassade met Van der Sloot gesproken, zo zei de woordvoerster. Hij krijgt consulaire bijstand, wat onder meer betekent dat hij 30 euro per maand krijgt voor kleine onkosten in de gevangenis zoals toiletartikelen, eventueel een geldlening, en dat er contacten zijn met familie. Als hij in Peru in de cel terecht komt, heeft hij daar eveneens recht op.

Blote handen

Het lichaam van Flores werd woensdag gevonden. Op het lichaam zijn geen sporen van verkrachting gevonden. Flores had haar kleren nog aan. Haar nek was gebroken, maar een moordwapen is niet gevonden. Mogelijk is ze met blote handen vermoord. De kamer was volgens de politiechef een puinhoop.

"Waarschijnlijk hebben ze alcohol gedronken", zegt Guardia. In het bloed van Flores is geen alcohol gevonden, maar de alcohol was mogelijk al afgebroken omdat het lijk pas na enkele dagen werd gevonden.

Ramirez is waarschijnlijk zondag om het leven gebracht. Precies vijf jaar eerder, op 30 mei 2005, verdween de 18-jarige Natalee Holloway op Aruba. Ook in die zaak is Van der Sloot verdachte.

FBI

Ook FBI-agent Harold Copus, die eerder de verdwijning van Holloway onderzocht, is verbaasd over het voorval. "Het gedrag van Van der Sloot in Peru past bij zijn patroon van gokken en aanpappen met meisjes, maar zijn karakter is nooit gewelddadig geweest."

Van der Sloot ontmoette Flores volgens de politie zaterdagnacht in een casino in de buurt van zijn hotel. Van der Sloot was daar voor een pokertoernooi. Zondag vertrok Van der Sloot. Flores werd woensdag door een medewerker van het hotel in de kamer van Van der Sloot gevonden.

Het Peruaanse meisje wordt donderdag (lokale tijd) begraven in La Molina, een district vlakbij de hoofdstad Lima.

Joran aangehouden