WASHINGTON - Met hulp van onderwaterrobots is een kap geplaatst op de lekkende olieleiding in de Golf van Mexico. Dat meldden Amerikaanse media in de nacht van donderdag op vrijdag.

Na het plaatsen van de kap is het de bedoeling dat veel olie via een nieuwe leiding vanuit de kap naar tankschepen wordt geleid. De operatie op 1600 meter diepte was mogelijk nadat een stuk pijp kon worden ingekort. De nieuwe leiding is nog niet aangebracht.

Thad Allen, commandant van de Amerikaanse kustwacht, zei dat het nog enige tijd zal duren voordat duidelijk wordt of door het plaatsen van de kap minder olie wegstroomt.

BP-topman Tony Hayward liet weten dat hij hoge verwachtingen heeft van de methode die het olieconcern wil toepassen om paal en perk te stellen aan het lekken van olie.

Deepwater Horizon

De gigantische olielekkage ontstond anderhalve maand geleden na het exploderen en zinken van het olieplatform Deepwater Horizon, dat door het Britse olieconcern BP was gehuurd. Tot nu toe mislukten alle pogingen het lek te dichten.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat Washington een eerste rekening van ruim 69 miljoen dollar (circa 57 miljoen euro) naar BP heeft gestuurd voor het schoonmaken van stranden aan de Golf van Mexico die met gelekte olie zijn vervuild.

Het geld is onder meer bestemd voor het betalen van hulpverleners die betrokken zijn bij de schoonmaak.

BP plaatst kap