BRUSSEL - De verdachte van de schietpartij donderdagochtend in het Brusselse Justitiepaleis waarbij een rechter en haar griffier om het leven kwamen, is opgepakt. Dat meldde de Vlaamse omroep VRT.

Het zou gaan om een Iraanse man van 47 jaar. De man kon na de schietpartij wegkomen, waarop de politie een klopjacht begon.

Donderdagavond werd een man opgepakt die in het Brusselse Warandepark in de lucht had geschoten.

Schutter

Na een confrontatie met getuigen werd de man herkend als de schutter in het Justitiepaleis. Naar eigen zeggen zou wraak zijn motief zijn geweest.

De door hem vermoorde vrederechter zou hem jaren hebben getergd. Volgens getuigen maakte de man bij zijn arrestatie een verwarde indruk.

Minuut stilte

Om de slachtoffers te gedenken, werd vrijdagochtend om negen uur in alle Belgische rechtbanken een minuut stilte gehouden. In België is donderdag geschokt gereageerd op de schietpartij in het Justitiepaleis.

De demissionaire ministers Stefaan De Clerck (Justitie) en Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken) vinden het echter nog te vroeg om extra beveiliging voor justitiegebouwen af te kondigen. Eerst moet een onderzoek meer duidelijkheid brengen over de toedracht van de schietpartij.