BRUSSEL - In België is het kernkabinet van de demissionaire regering donderdagmiddag bijeengekomen na de schietpartij in het Brusselse vredegerecht.

Bij die schietpartij kwamen een vrouwelijke rechter en haar griffier om het leven. De Belgische minister van Justitie Stefaan de Clerk bracht daar verslag uit van de feiten.

Demissionair premier Yves Leterme betuigde namens het kernkabinet zijn medeleven aan de slachtoffers, hun nabestaanden en aan de collega's en de medewerkers van de twee mensen die het leven lieten.

Getroffen in het hart

''Deze daad van geweld op een symbolische plaats van onze rechtsstaat, het vredegerecht, treft onze democratie in het hart. Deze misdaden confronteren en choqueren ons. Geweld zullen we nooit helemaal kunnen uitsluiten, want geweld is van alle tijden, maar wij moeten alles doen wat kan om geweld en onredelijkheid tegen te gaan'', aldus Leterme. Vrijdag voert minister De Clerck overleg met alle betrokkenen van de justitie.

De dader van de schietpartij was donderdag in de late namiddag nog steeds voortvluchtig. Dat heeft het parket van Brussel donderdag bekendgemaakt.

Schietpartij rechtbank Brussel