AMSTERDAM - Joran van der Sloot is donderdag rond het middaguur (lokale tijd) in Chili gearresteerd in verband met de moord op de 21-jarige Stephany Tatiana Flores Ramirez.

Bekijk de video

Dat heeft de Chileense politie donderdag bekendgemaakt.

Hij was in een taxi onderweg naar de kustplaats Viña Del Mar in het midden van Chili. Eerder ging de politie ervan uit dat hij zich in de omgeving van de stad Arica ophield.

Aanhouding

Van der Sloot heeft zich donderdag in Chili niet verzet bij zijn aanhouding. Dat schrijft de Chileense krant El Mercurio. Hij moet een schriftelijke verklaring afleggen. Zijn identiteitspapieren worden in beslag genomen.

Daarna is het wachten tot het door Peru uitgevaardigde internationale arrestatiebevel bij de Chileense politie aankomt. Dat kan drie tot vijf dagen duren. Van der Sloot is inmiddels overgebracht naar de Chileense hoofdstad Santiago.

Hij bevindt zich in de vreemdelingenafdeling van de Chileense onderzoekspolitie in de hoofdstedelijke gemeente Independencia, berichtten Peruaanse media.

Uitlevering

De Chileense autoriteiten kunnen Joran van der Sloot formeel pas in voorarrest plaatsen als ze het internationale arrestatiebevel binnen hebben. Dat heeft het hoofd van de onderzoekspolitie van de Noord-Chileense grensstad Arica donderdag gezegd.

De Nederlander kan vooralsnog alleen onder een soort huisarrest geplaatst worden, zodat hij niet kan ontsnappen.

Nederlandse bescherming

Vanuit Nederland hoeft hij geen bijzondere bescherming te verwachten. De misdrijven die hij eventueel gepleegd heeft, hebben immers met Nederland niets te maken. ''Nederland kan hooguit consulaire bijstand verlenen'', stelt internationaal strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops.

Ook zal hij een straf die Peru hem oplegt, ter plekke moeten uitzitten. Tussen Nederland en Peru bestaan nog geen afspraken om veroordeelden hun straf in Nederland te laten uitzitten. Volgens Knoops zou Joran pas om overdracht van het vonnis kunnen vragen wanneer de uitspraak definitief is. ''Het kan heel lang duren voor dat het geval is.''

Gevangenisstraf

Javier Villa Stein, hoofd van de rechterlijke macht van Peru, heeft tegen het Peruaanse persbureau Andina gezegd dat als Van der Sloot schuldig wordt bevonden aan de moord op het 21-jarige meisje, hij rekening moet houden met minimaal 25 jaar gevangenisstraf.

Gevlucht

Het vermoorde meisje is de dochter van een zakenman en autocoureur in de Peruaanse hoofdstad Lima. Zij werd woensdag dood in een hotelkamer gevonden die door Van der Sloot zou zijn gehuurd. De Nederlander zou de 21-jarige Peruaanse met geweld hebben omgebracht in een hotel in de wijk Miraflores in de hoofdstad Lima en daarna de grens met Chili over zijn gevlucht.

Ramirez is waarschijnlijk zondag om het leven gebracht. Precies vijf jaar eerder, op 30 mei 2005, verdween de 18-jarige Natalee Holloway op Aruba. Ook in die zaak is Van der Sloot verdachte.

Hoe Stephany precies is gedood, is niet duidelijk. Volgens sommige Peruaanse media is ze doodgestoken; de krant El Comercio meldt op basis van de politie dat ze door klappen op haar hoofd en lichaam is omgekomen. Stephany wordt donderdag (lokale tijd) begraven in La Molina, een district vlakbij de hoofdstad Lima.

Peter R. De Vries

Volgens Peter R. De Vries is het logisch dat Van der Sloot vrij snel opgepakt is. "Joran was in Nederland tijdens de zaak rond Natalee Holloway en had hier vrienden en kennissen waar hij aan kon kloppen", aldus De Vries in RTL Boulevard. "Nu was hij een opvallende Europeaan in een Zuid-Amerikaans land."

De vader van de in Peru vermoorde Stephany Flores heeft donderdag gereageerd op de arrestatie van Van de Sloot, die verdacht wordt van de moord. ''Ik hoop dat mijn dochter gelukkig is nu ze weet dat deze moordenaar gaat betalen voor wat hij heeft gedaan'', citeerde de Peruaanse krant EL Comercio de man.

Conclusies

Joe Tacopina, de advocaat van Van der Sloot in New York, waarschuwt om niet te snel conclusies te trekken. "Joran van der Sloot is eerder valselijk beschuldigd van moord."

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Aruba zegt dat wat nu gebeurt, 'ongelofelijk' is. "Op dit moment hebben we er niets mee te maken, maar we volgen de zaak met grote interesse en als de Peruaanse autoriteiten ons nodig hebben, staan we voor ze klaar."

Joran aangehouden