BERLIJN - Christian Wulff moet de nieuwe president van Duitsland worden. Daarover heeft de centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel een akkoord bereikt.

Christian Wulff moet de nieuwe president van Duitsland worden. Daarover heeft de centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel een akkoord bereikt.

Dat heeft persbureau dpa donderdagmiddag gemeld op basis van bronnen bij de coalitie. De 50-jarige christendemocraat Wulff is nu nog premier van de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen.

De coalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP heeft een absolute meerderheid in de Bondsvergadering, die op 30 juni een opvolger kiest voor de plotseling afgetreden Horst Köhler.

Verzet

Eerder deze week zag het ernaar uit dat Duitsland voor het eerst een vrouwelijke president zou krijgen, minister van Arbeid Ursula von der Leyen (51). Maar binnen de regeringspartijen is verzet gerezen tegen de minister, onder meer wegens haar pleidooi voor beperking van de vrijheid op internet.

Wulff regeert sinds 2003 als premier van een zwart-gele CDU/FDP-coalitie in de Nedersaksische hoofdstad Hannover. In die functie benoemde hij voor het eerst in Duitsland een minister van Turkse komaf. De katholiek Wulff is gescheiden en hertrouwd.

Teleurgesteld

De leider van de grootste oppositiepartij SPD, Sigmar Gabriel, toonde zich teleurgesteld over de kandidatuur van Wulff, die is overeengekomen tussen de partijvoorzitters Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) en Guido Westerwelle (FDP).

De sociaaldemocraat sprak van een gemiste kans om een kandidaat voor te dragen die breed wordt gedragen. De SPD wil nu met een eigen kandidaat gekomen.

Gemiste kans

Ook de Groenen spraken van een gemiste kans op ''een alom gerespecteerde persoonlijkheid als staatshoofd''. De partij sprak van ''een knieval van Angela Merkel voor de conservatieve hardliners in de eigen partij''.

De partij Die Linke van ex-communisten en linkse ex-sociaaldemocraten noemde Wulff ''niet verkiesbaar''.