WASHINGTON - BP is er donderdag in geslaagd met behulp van onderwaterrobots de lekkende olieleiding in de Golf van Mexico in te korten.

De hoop is dat nu een kap kan worden geplaatst over het resterende stuk pijp, waarna de olie via een nieuwe leiding kan worden afgevoerd naar tankschepen.

De Amerikaanse kustwacht had het dan ook over ''een significante stap voorwaarts'' in de strijd tegen de olievervuiling. De operatie waarbij de leiding naar de zeeoppervlakte tot stand wordt gebracht, moet later vandaag beginnen.

De gigantische olielekkage ontstond anderhalve maand geleden na het exploderen en zinken van het olieplatform Deepwater Horizon, dat door BP was gehuurd. Er zijn meerdere pogingen met verschillende technieken gedaan om het lek te dichten, maar tot nu toe tevergeefs.

Olie

Nu de leiding is afgesneden, stroomt tijdelijk 20 procent meer olie in de Golf van Mexico totdat de kap is geplaatst.

Een permanente oplossing voor het probleem is er naar verwachting pas half augustus, zo zei een Amerikaanse functionaris woensdag. Dan moeten twee nieuwe boringen klaar zijn die de druk van de lekkende oliebron halen.

BP plaatst kap