BRUSSEL - Bij het Justitiepaleis in Brussel heeft een man donderdag een rechter en een griffier doodgeschoten.

Dat heeft de Vlaamse omroep VRT gemeld. De schutter trok om 11.23 uur in een van de zittingszalen van het vredesgerecht een vuurwapen en schoot vervolgens de griffier en een vrouwelijke rechter gericht door het hoofd. Beide slachtoffers zijn aan hun verwondingen overleden.

De dader zou zelf ook gewond zijn geraakt, en is te voet gevlucht. Volgens de VRT houdt de Brusselse politie een klopjacht op de schutter. Een nabijgelegen school werd uit voorzorg ontruimd.

Vrederechter

Het zou gaan om een vrouwelijke vrederechter die bijna met pensioen zou gaan. Een vrederechter in België is enigszins vergelijkbaar met een kantonrechter in Nederland, en behandelt hoofdzakelijk kleine, relatief eenvoudige civielrechtelijke zaken.

Vrederechters zijn onder andere bevoegd op het gebied van huurgeschillen en familierecht, waaronder echtscheidingen. Ook spelen ze een belangrijke rol bij het treffen van minnelijke schikkingen.

Grote afschuw

Demissionair minister Stefaan De Clerck van Justitie zei tegenover de VRT dat de moord de grootste afschuw oproept". Hij begrijpt niet "dat iemand die zo dicht bij de mensen wil staan als een vrederechter neergeschoten wordt."

De Clerck, die liet weten niets te zien in extra veiligheidsmaatregelen in alle rechtbanken, onderbreekt voorlopig zijn campagne voor de federale verkiezingen, die op 13 juni worden gehouden.