AMSTERDAM - De politie in Chili zit Joran van der Sloot op de hielen. Volgens Peruaanse media zouden de autoriteiten hebben gezegd dat Van der Sloot zich bevindt in de omgeving van de stad Arica.

Van der Sloot vluchtte maandag uit Peru naar de Chileense stad. Hij wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores, de dochter van een Peruaanse autocoureur en ondernemer die woensdag dood werd aangetroffen in een hotelkamer in Lima.

Die kamer was geboekt op naam van Van der Sloot. Die zou bovendien op de avond van Flores' verdwijning, vrijdag, in gezelschap van het meisje zijn gesignaleerd.

Joran zou twee broers ruim vijfhonderd euro hebben betaald om hem vanuit Peru over de Chileense grens te brengen met een shuttlebusje, meldt een Peruaans radiostation.

Op het spoor

Volgens diezelfde zender zou de Chileens politie Van der Sloot inmiddels op het spoor zijn. Hij zou zich bevinden in of bij de Noord-Chileense stad Arica, niet ver van de grens met Peru. Hij zou die stad niet kunnen verlaten, omdat de Chileense autoriteiten wegcontroles hebben opgericht. Hotels en jeugdherbergen in de regio worden doorzocht.

Geen aanhoudingsbevel

De plaatselijke politiechef Douglas Rodríguez zegt op een aanhoudingsverzoek te rekenen. Voorlopig kan Joran volgens hem echter nog niet worden opgepakt, omdat daarvoor nog geen internationaal of nationaal rechterlijk bevel zou bestaan. "We zullen zijn verblijfplaats vaststellen en zijn bewegingen controleren in afwachting van een beslissing van de Peruaanse autoriteiten," zegt hij tegen Peruaanse media.

Zelfmoord

Op internet doen hardnekkige geruchten de ronde dat Joran zelfmoord zou hebben gepleegd in de buurt van de Chileense grens, maar die verhalen zijn niet tot betrouwbare bronnen te herleiden.

Geen uitlevering

Als Joran van der Sloot in Zuid-Amerika wordt aangehouden en wordt overgedragen aan Peru, wacht hem in dat land een strafproces, vermoedelijk op verdenking van moord of doodslag. Hij geniet geen bijzondere rechtsbescherming als Nederlander. Nederland zal naar verwachting niet om zijn uitlevering vragen, bij gebrek aan belang.

Dat zegt internationaal strafrechtsdeskundige Geert-Jan Knoops. ''Ik ga er vanuit dat Joran inderdaad de belangrijkste verdachte is en dat de Peruaanse justitie strafvervolging wil instellen. In dat geval is hij een gewone verdachte in Peru. Nederland kan hooguit consulaire bijstand verlenen.''

In Peru uitzitten

Indien het tot een veroordeling komt, zal Van der Sloot de straf in Peru moeten uitzitten, aldus Knoops. Nederland heeft nog geen verdrag met Peru waarin de overdracht van strafvonnissen is geregeld, al is daar wel overleg over gaande.

''Joran zou eventueel om overdracht van het vonnis kunnen vragen'', zegt Knoops, '' maar dan moet het wel onherroepelijk zijn. Het kan lang duren voordat dat het geval is.''

Zaak-Holloway

De Nederlandse justitie zou de Peruaanse collega's van informatie kunnen voorzien, aldus Knoops, bijvoorbeeld over de zaak-Natalee Holloway, waarin Van der Sloot nog steeds als verdachte geldt. Een definitieve vervolgingsbeslissing in die zaak is door het Openbaar Ministerie op Aruba, waar Holloway vijf jaar geleden verdween, nog altijd niet genomen.

Joran van der Sloot