ISTANBUL - De honderden pro-Palestijnse actievoerders die maandag door Israëlische troepen werden aangehouden op een internationaal hulpkonvooi, zijn weer op weg naar huis. In Turkije landden donderdagmorgen vroeg drie vliegtuigen met activisten.

In de toestellen zaten vooral Turken. Ook waren Noren, Britten en Spanjaarden aan boord. De twee Nederlanders die ook meevoeren met het hulpkonvooi, worden rond half elf donderdagmorgen op Schiphol verwacht. Ook zij werden eerder naar Turkije gebracht.

Anne de Jong en Amin Abou Rashed, de twee Nederlanders die deel uitmaakten van het hulpkonvooi naar de Gazastrook, zijn donderdagochtend omstreeks half elf geland op Schiphol.

Bij de uitgang stonden veel familieleden en vrienden. De Jong en Abou Rashed zaten sinds maandag vast in een cellencomplex in Be'er Sheva in het zuiden van Israël.

Wakker

Dat was volgens De Jong geen fijne ervaring. ''Ik kon geen contact krijgen met het consulaat, de ondervraging was zonder advocaat en ze hielden je wakker'', aldus de Nederlandse activiste. Abou Rashed en De Jong werden woensdag vrijgelaten uit de gevangenis.

De twee zijn blij terug te zijn, maar strijdlustig om door te gaan met hun acties.

''Vanuit het schip hebben wij geroepen dat wij geen bedreiging vormen'', zegt De Jong tijdens aankomst op Schiphol.

Kap

''Wij zijn vastgepakt en geboeid met een kap over ons hoofd. Terwijl wij alleen hulpgoederen naar Gaza wilden brengen. Het dieptepunt was toen wij gedwongen werden om te tekenen en dat we zouden worden aangeklaagd door Israël.''

Ook de negen doden die vielen tijdens de Israëlische aanval zijn naar Turkije gebracht. Slechts drie van hen zijn geïdentificeerd, maar aangenomen wordt dat alle slachtoffers Turken zijn.