NEW YORK - Het Joods Wereldcongres heeft de pro-Palestijnse activisten die onderweg waren naar de Gazastrook een 'lynchbende' genoemd.

De actievoerders hebben de Israëlische militairen met ijzeren stangen en andere objecten aangevallen en daarmee de confrontatie op zee uitgelokt, staat in een woensdag uitgegeven verklaring.

De in New York gevestigde organisatie is verontwaardigd over internationale berichtgeving waarin ''de gewelddadige actievoerders als humanitaire hulpverleners'' worden aangeduid. Verder schrijft het Joods Wereldcongres het verlies van mensenlevens ernstig te betreuren.

Maar Israël zou juist hebben gehandeld door de controle van de schepen over te nemen, omdat de boten de zeeblokkade doorbroken hadden, aldus het congres. ''Israël heeft zo'n afloop noch gepland, noch geprovoceerd.''

Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu repte woensdag van een ''internationale aanval van hypocrisie'' en verdedigde het optreden van het leger en de Gazablokkade. ''Het is onze taak om elke boot te inspecteren.

Als we dit niet doen, hebben we een Iraanse haven in Gaza''. Volgens Netanyahu is de blokkade noodzakelijk om wapenzendingen van Iran aan Hamas tegen te houden.

De premier van Israël benadrukte dat de militairen op slechts een van de zes boten van het hulpkonvooi met geweld te maken kregen.

''Dit was geen loveboat, het was een haatboot'', zo verwees hij naar een schip van een Turkse liefdadigheidsinstelling waar de meeste activisten op zaten.