PRAAG - Zware regenval in Centraal-Europa heeft opnieuw tot overstromingen geleid. In Tsjechië zijn daardoor zeker drie mensen omgekomen. Duizenden mensen in Slowakije en Hongarije zijn geëvacueerd.

In het zuidoosten van Tsjechië is de noodtoestand uitgeroepen. Een man kwam om doordat zijn auto crashte door aquaplaning op een ondergelopen straat.

Twee anderen verdronken in een rivier. De Slowaakse politie zoekt nog naar een man die in een rivier is gevallen. Honderden Roma moesten hun kamp verlaten vanwege dreigende overstromingen.

Ook een kamp bij het dorp Jarovnice, waar 58 mensen door overstromingen omkwamen in 1998, werd deels ontruimd.

Hongarije

In het noordoosten van Hongarije dreigde een dijk door te breken. Ongeveer zestig wegen zijn afgesloten vanwege het hoogwater waardoor zeker achttien dorpen van de buitenwereld zijn afgesloten.

Polen

Afgelopen maand eisten overstromingen in Polen ten minste achttien levens. De autoriteiten in het zuiden van het land hebben gewaarschuwd voor dreigende landverschuivingen.

Circa duizend huizen worden bedreigd. Ongeveer vijfhonderd mensen zijn al geëvacueerd, aldus een woordvoerder van de gemeente Krakau.

Een aardverschuiving beschadigde al tien gebouwen in het dorpje Klodne ten zuidoosten van Krakau.