FREIBURG - De justitie in Duitsland is een onderzoek begonnen de voorzitter van de katholieke bisschoppenconferentie, aartsbisschop Robert Zollitsch van Freiburg.

Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan seksueel misbruik. Dat heeft het Openbaar Ministerie in het Zuid-Duitse Freiburg woensdag laten weten.

Volgens de krant Bild is aangifte gedaan door een slachtoffer, dat in de jaren '60 seksueel is misbruikt door een priester in het aartsbisdom Freiburg.

Dat zou bij dat aartsbisdom bekend zijn geweest. Toch zou Zollitsch als de verantwoordelijke voor het personeelsbeleid van het aartsbisdom in 1987 de herbenoeming van de priester in een andere parochie hebben gelast.

Het aartsbisdom Freiburg wees de verwijten aan het adres van Zollitsch woensdag als ''sensatiebelust'' van de hand.

Pijn

In zijn toespraak voor Goede Vrijdag had Zollitsch nog benadrukt dat de katholieken zich bewust zijn van de pijn die de slachtoffers van seksueel misbruik is aangedaan. Hij zei dat veel van die slachtoffers gedurende tientallen jaren niet met woorden konden uiten hoeveel pijn ze hadden.

Zollitsch is in 2008 gekozen tot voorzitter van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie in Duitsland. Hij is sinds 2003 aartsbisschop van Freiburg.

Daarvoor was hij als priester in het aartsbisdom werkzaam. Zollitsch is op 9 augustus 1938 in Filipovo in het vroegere Joegoslavië geboren.