WHITEHAVEN - De Britse man wiens stoffelijk overschot woensdagmiddag werd gevonden in het Lake District in het noordwesten van Engeland, heeft eerder op de dag zeker twaalf mensen doodgeschoten.

Dat meldde een woordvoerder van de politie.

De man, geïdentificeerd als de 52-jarige taxichauffeur Derrick Bird, heeft naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord gepleegd na de reeks moorden. Zijn lichaam werd na een ruim vier uur durende klopjacht gevonden in een bos in de buurt van het dorp Boot.

De man maakte zijn eerste slachtoffer rond half elf 's morgens in de havenplaats Whitehaven. Het zou volgens lokale bronnen gaan om een taxichauffeur, die een kennis zou zijn geweest van Bird.

''De gozer die is vermoord, was bevriend met hem'', citeerde de BBC Glenda Pears, de eigenares van een taxionderneming in Whitehaven.

Geweer

Na de eerste moord reed de man in zijn auto langs de kust richting het zuiden. Vanuit het voertuig beschoot hij een groot aantal mensen met een geweer. Zeker 25 mensen zouden gewond zijn geraakt. Een aantal van hen verkeert in kritieke toestand.

Bewoners van dorpen en steden in de regio kregen het advies binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. De politie zette een groot aantal manschappen, voertuigen en helikopters in om de verdachte te vinden.

Willekeurig

Het lijkt er volgens de politie op dat de man zijn slachtoffers willekeurig uitkoos. Zijn motief is nog onduidelijk. Bird was een vrijgezel en was eigen rijder. Sue Matthews, een telefoniste bij de taxicentrale A2B Taxis in Whitehaven, omschreef 'Birdy' als een ''kleine rustige vent'' en kon niet geloven wat er was gebeurd.

Het is niet de eerste keer dat een moordpartij op deze schaal plaats heeft in Groot-Brittannië. In 1996 schoot een 43-jarige man zestien kinderen en een leraar dood in de gymzaal van een basisschool in Dunblane, Schotland.

En in 1987 richtte een 27-jarige man een bloedbad aan in de plaats Hungerford, in het zuiden van Engeland. De dader vermoordde toen veertien personen.

Zeldzaam

Schietpartijen met grote aantallen doden zijn zeldzaam in het Verenigd Koninkrijk. De wapenwetgeving is er streng.

Premier David Cameron heeft inmiddels gereageerd op het bloedbad dat Bird aanrichtte. Hij sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden en zei dat de overheid er alles aan zal doen om deze mensen te helpen.