RAFAH - Honderden Palestijnen zijn woensdag in beide richtingen de net geopende grens van Egypte met de Gazastrook overgestoken.

President Hosni Mubarak van Egypte bepaalde dat de grensovergang bij Rafah om humanitaire redenen moest worden opengesteld, na de Israëlische aanval op een hulpkonvooi voor de Gazastrook.

Het staatshoofd maakte niet duidelijk hoe lang de grensovergang open blijft. De grens bij Rafah was tot de Israëlische aanval twee dagen per week open om humanitaire redenen.

Ongeveer vierhonderd Palestijnen zijn Egypte binnengegaan en ongeveer tweehonderd inwoners van Egypte gingen de andere kant op. Een lokale functionaris verwacht dat ongeveer achthonderd Palestijnen per dag de grens zullen oversteken tussen negen uur 's ochtends en zeven uur 's avonds (lokale tijd).

Zieken

De mensen die de grens mogen oversteken, zijn personen die ziek zijn of anderen met humanitaire redenen.

Woensdag gaan ook hulpgoederen de grens over, waaronder kleding, tenten, matrassen, generatoren en airconditioners.

Schoten zonder waarschuwing

Het openen van de grens komt nadat de Israëlische commando's eerder op de dag zonder waarschuwing het vuur openden op een hulpkonvooi naar de Gazastrook overvielen, aldus pro-Palestijnse actievoerders.

''De Israëli's vielen ons zomaar zonder waarschuwing aan na het ochtendgebed'', aldus de Maleisiër Norazma Abdullah.

Ongelofelijk

De eveneens vrijgelaten Marokkaanse parlementariër Abdelqader Amara vertelt: ''Wat gebeurde, was ongelofelijk. De manier waarop de criminele Israëlische soldaten ons sloegen en Turkse activisten in koelen bloede doodden, was als in een bloedige film. Zij hadden hen kunnen arresteren.''

Ook achttien activisten uit Koeweit betichtten Israël ervan het vuur op hen te hebben geopend zonder waarschuwing vooraf. ''Israëlische commando's begonnen zonder waarschuwing vanuit de lucht te schieten'' zei advocaat Mubarak al-Mutawa, die in het grote schip onder Turkse vlag voer. ''Ze doodden een aantal vrijwilligers nog voordat ze aan boord van het schip gingen.''

Keukengerei

Volgens een andere activist uit Koeweit, parlementariër Waleed Al-Tabtabai, zijn twee activisten omgekomen door Israëlisch vuur vanaf boten en helikopters. ''Israëlische militairen landden na de schoten op de schepen. Mensen boden weerstand uit zelfverdediging.'' Geen van de activisten had vuurwapens, aldus advocaat Mutawa. ''We hadden alleen keukengerei om ons te verdedigen.''

Opgesloten

Twee vrouwelijke activisten uit Koeweit zeggen in de boeien te zijn geslagen en een etmaal lang te zijn opgesloten bij enkele gedode actievoerders op een van de schepen. Een Algerijnse actievoerder stelt dat hij 48 uur lang niet naar het toilet mocht en een document in het Hebreeuws moest ondertekenen.

''We hebben dat geweigerd, omdat we geen Hebreeuws begrijpen en Israël niet erkennen'', aldus Ahmed Brahimi.

Atoombom

De Zweedse schrijver Henning Mankell, die aanwezig was op een van de schepen van het hulpkonvooi, beticht de Israëli's van ''wreedheid''. ''Wat gebeurt er volgend jaar als wij met honderden boten terugkomen? Vuren zij dan een atoombom af?''