RIJSWIJK - De twee Nederlanders die gevangen zaten in Israël zijn vrijgelaten en onderweg naar het vliegveld. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Israël woensdag gezegd.

De twee, Anne de Jong en Amin Abou Rashed, zaten sinds maandag vast in een cellencomplex in Be'er Sheva in het zuiden van Israël.

Ze hadden aan boord gezeten van een schip dat deel uitmaakte van het hulpkonvooi voor Gaza dat maandag door Israëlische militairen werd geënterd.

Normaliseren

Turkije is bereid de band met Israël weer te normaliseren als dat land een einde maakt aan de blokkade van de Gazastrook. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutogu.

Hij voegde eraan toe dat ''het tijd is dat kalmte de woede vervangt'' in de nasleep van de Israëlische aanval op een hulpkonvooi met goederen voor Gaza.

Martelaar

De drie Turkse mannen die in de nacht van zondag op maandag omkwamen bij een Israëlische aanval op een scheepskonvooi, streefden ernaar te sterven als martelaar. Dat hebben hun nabestaanden woensdag gezegd tegen Turkse media.

Een van hen zou een 39-jarige man uit Turks Koerdistan zijn, die studeerde aan de islamitische universiteit al-Azhar in het Egyptische Caïro. ''Hij hielp de armen en onderdrukten. Hij wilde al jaren naar Palestina gaan. En hij bad constant om martelaar te worden'', zei zijn vrouw tegen de krant Vatan. Een vriend bevestigde haar verhaal aan een andere Turkse krant, Milliyet.

Houding

De toekomst van de relatie tussen Israël en Turkije hangt af van Israëls houding, aldus de bewindsman.

''Ik zie geen reden om de relatie niet te normaliseren als de blokkade van Gaza eenmaal is opgeheven en onze burgers zijn vrijgelaten'', zei Davutogu op een persconferentie. Hij wil dat de VN het incident in de Middellandse Zee gaan onderzoeken.

Ankara riep eerder deze week zijn ambassadeur uit Israël terug en schrapte plannen voor een gezamenlijke militaire oefening. Turkije is de belangrijkste moslimbondgenoot van Israël.

Slachtoffers

Door de Israëlische militaire operatie kwamen negen mensen om onder wie drie Turken, aldus de minister. Een vierde nog niet geïdentificeerde dode was in het bezit van een Turkse creditcard. Ook raakten een aantal Turken gewond.

Op de zes boten van het hulpkonvooi zaten ongeveer 350 Turken. De regering in Ankara heeft woensdag drie vliegtuigen naar Tel Aviv gestuurd om haar landgenoten op te halen. Twee zwaargewonde Turken blijven voorlopig in een Israëlisch ziekenhuis.

Wereld veroordeelt Israël