BERLIJN - Het lijkt erop dat Duitsland voor het eerst een vrouwelijk staatshoofd krijgt. Regeringspartij CSU wil dat minister van Arbeid Ursula von der Leyen (51) de nieuwe bondspresident wordt, meldde de krant Bild woensdag.

Ook bondskanselier Angela Merkel van zusterpartij CDU ziet Von der Leyen zitten, aldus persbureau dpa.

Duitsland moet snel op zoek naar een nieuw staatshoofd na het plotselinge aftreden van Horst Köhler (67) maandag.

De christendemocraat was in opspraak gekomen na uitlatingen over de inzet van het Duitse leger in het buitenland.

Meerderheid

De centrumrechtse coalitie van CDU/CSU en FDP heeft een absolute meerderheid in de Bondsvergadering, die op 30 juni de nieuwe president kiest.

De president bij toerbeurt van de Bondsraad, burgemeester Jens Böhrnsen van Bremen, de kleinste deelstaat, is tot dan waarnemend staatshoofd.

De 60-jarige sociaaldemocraat wil de komende vier weken dan ook liever geen president genoemd worden. ''Ik ben door toeval in deze situatie gekomen'', aldus Böhrnsen woensdag in Bild.

Leutheusser-Schnarrenberger

De grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische SPD, schoof woensdag een andere vrouw naar voren voor het hoogste ambt: minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Zij behoort tot de sterk aan burgerrechten gehechte linkervleugel van de FDP en zou ook kunnen rekenen op stemmen uit het oppositionele kamp.

Bondsvergadering

De Bondsvergadering bestaat uit de 622 leden van de Bondsdag en een even groot aantal kiesmannen en -vrouwen die worden aangewezen door de parlementen van de zestien deelstaten.

De bondspresident is in Duitsland de hoeder van de grondwet en kan weigeren wetten te tekenen, als die naar zijn mening in strijd zijn met de constitutie. Daarnaast heeft het staatshoofd vooral een ceremoniële functie.