JERUZALEM - Israël heeft woensdag de eerste groep activisten het land uitgezet die waren opgepakt op de Vrijheidsvloot die hulpgoederen wilde brengen naar Gaza.

Meer dan 120 activisten werden met bussen naar Jordanië gebracht. De overige actievoerders worden binnen 48 uur vrijgelaten.

Het waren voornamelijk activisten uit moslimlanden die geen diplomatieke betrekkingen onderhouden met Israël, die de grens met Jordanië zijn overgezet.

Ze werden bij de grensovergang bij de Allenbybrug verwelkomd door een groep sympathisanten, aldus de BBC. Israël arresteerde bij de actie op de Middellandse Zee 682 activisten uit 35 landen.

Hulpkonvooi

Israëlische commando's enterden het zes schepen tellende hulpkonvooi maandag vroeg in internationale wateren. Bij de actie kwamen negen activisten om onder wie vier Turken. Ook enkele militairen raakten gewond.

Volgens het Israëlische leger werden de commando's onder meer beschoten toen zij aan boord van de schepen kwamen. De actievoerders ontkennen dit.

Veroordeeld

De internationale gemeenschap heeft de militaire operatie scherp veroordeeld. De VN-Veiligheidsraad riep op tot een snel en onafhankelijk onderzoek. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dinsdag een Israëlisch onderzoek naar het incident te steunen als het aan de gestelde eisen van de Veiligheidsraad voldoet.

Zij voegde eraan toe dat de situatie in Gaza ''onhoudbaar'' is.

Intussen belde de Amerikaanse president Barack Obama met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Israël dreigt zijn ''enige vriend'' in de regio kwijt te raken, zei Erdogan tegen Obama. Ankara is woedend over de aanval. Turkije is de belangrijkste moslimbondgenoot van Israël.

Wereld veroordeelt Israël