WASHINGTON - De Verenigde Staten steunen een Israëlisch onderzoek naar de Israëlische aanval van maandag op een konvooi schepen, dat op weg was naar de Gazastrook.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dinsdag wel dat het een geloofwaardig onderzoek moet zijn waar mogelijk het buitenland aan meewerkt.

De internationale gemeenschap heeft de actie veroordeeld en aangedrongen op een onafhankelijk internationaal onderzoek.

Clinton noemde de situatie in Gaza onhoudbaar en onacceptabel. Ze stelde dat de Palestijnen evenals de Israëli's toegang moeten hebben tot humanitaire bijstand en reguliere toegang tot materialen voor wederopbouw.

Onafhankelijk

Eerder op de dag besloot de NAVO dat er snel een onafhankelijk onderzoek naar de aanval moet komen.Dat besluit werd genomen op een spoedvergadering in Brussel.

Turkije had om de spoedzitting gevraagd, maar de Turkse gezant vroeg niet om een collectieve actie van het bondgenootschap tegen Israël, zei een diplomaat die op de bijeenkomst was.

Turkije is al heel lang lid van de NAVO. Het bondgenootschap werkt met Israël samen bij patrouilles tegen terroristen in de Middellandse Zee.