JERUZALEM - Israël laat de meer dan zeshonderd buitenlanders vrij, die maandag werden opgepakt aan boord van schepen van een hulpkonvooi op weg naar de Gazastrook. Dat zijn Israëlische ministers dinsdag overeengekomen.

Onder de gevangenen zijn twee Nederlanders. De buitenlanders met meer dan veertig nationaliteiten worden naar hun land van herkomst gestuurd.

De uitzettingsprocedure begint in de nacht van dinsdag op woensdag en zal maximaal 48 uur duren, aldus een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een verklaring.

Een aantal gevangenen is het land al uitgezet.

Nederlanders

De gevangenen zitten in een cellencomplex in Be'er Sheva in het zuiden van Israël. De 29-jarige Nederlandse antropologe Anne de Jong en de 43-jarige Palestijns-Nederlandse mensenrechtenactivist Amin Abou Rashed zitten daar ook.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet eerder op de dinsdag weten dat zij het goed maken. Zeker 48 activisten worden nog in het ziekenhuis behandeld evenals zes militairen.

Blokkade

Onder meer de VN-Veiligheidsraad had van Israël de vrijlating van alle gevangenen geëist, na de Israëlische aanval op het konvooi. Bij de actie kwamen zeker negen personen om. Verder stelden de VN dat Israël de zes schepen moet laten gaan die het in beslag nam.

Israël blijft wel de blokkade van de Gazastrook handhaven, als onderdeel van een algemeen embargo tegen het bezette gebied.

Inmiddels is er nog een boot met hulpgoederen vanaf Malta vertrokken naar Gaza, om te proberen de blokkade te doorbreken. Israël heeft laten weten dit niet te tolereren.

Verstandig

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt het ''verstandig'' dat Israël de buitenlandse opvarenden laat gaan. Dat liet hij dinsdagavond weten.

''Het is verstandig dat Israël gehoor geeft aan de internationale oproep de opvarenden van het konvooi vrij te laten. Ik reken erop dat de twee Nederlanders nu snel terug zullen zijn."

"Ik heb de Nederlandse ambassade in Israël gevraagd hen daarbij de gewenste ondersteuning te bieden'', aldus de bewindsman.