PARAMARIBO - Desi Bouterse wil president van Suriname worden. Dat heeft hij dinsdag laten weten. Bouterse zei dat zijn Mega Combinatie hem zal voordragen als president.

Hij is naar eigen zeggen klaar voor de post.

De Mega Combinatie van ex-legerleider Bouterse was vorige week de grote winnaar van de verkiezingen in Suriname.

De groepering won 23 van de 51 zetels in het parlement (Nationale Assemblee).

Overeenkomst

De politicus zegt dat hij een principe-overeenkomst heeft met de Volks Alliantie (zes zetels) van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en met de partij van Caprino Alendy, de Broederschap en Eenheid in de Politiek (vier zetels), ofwel BEP.

BEP-functionaris minister Michel Felisi bevestigde dat BEP inderdaad een intentieverklaring gaat tekenen.

Hiervoor is er toestemming gegeven door de A-Combinatie - waar BEP onderdeel van is - waar ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk voorzitter van is.

Moeite

''Er is overeenstemming over. We onderhandelen verder, over de samenwerking'', aldus Felisi. Indien de A-Combinatie als geheel meedoet, heeft Bouterse de tweederde meerderheid om in het parlement gekozen te worden als president.

Bouterse heeft moeite met Brunswijk. In de jaren tachtig vocht Brunswijk met zijn Jungle Commando tegen het toenmalige militaire bewind van Bouterse. Voor Brunswijk is deze strijd geen sta-in-de-weg om met Bouterse samen te werken.

Relatie

Mocht Bouterse president van Suriname worden, dan worden de onderlinge verhoudingen tussen Nederland en Suriname belast.

Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende dinsdagavond in de marge van een verkiezingsbijeenkomst van het CDA in Reijmerstok.

Balkenende voorziet problemen in de relatie, gezien het verleden van Bouterse. ''Het maakt de onderlinge verhoudingen er niet makkelijker op'', zei de premier, die er nog niet al te diep op wilde ingaan.