WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft beloofd de schuldigen van de olieramp in de Golf van Mexico desnoods juridisch te vervolgen.

Obama zei dat dinsdag na afloop van een eerste vergadering met voorzitters van een door hem in het leven geroepen commissie die de olievervuiling gaat onderzoeken.

Hij sprak dinsdag op het Witte Huis met de voorzitters, voormalig senator Bob Graham en de voormalig topman van het Agentschap voor Milieubescherming, William Reilly.

De commissie moet de oorzaak van de ramp zien te achterhalen. Ook verwacht Obama aanbevelingen over de toekomst van olieboringen op zee.

Obama sprak na afloop voor het eerst over de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging.

Belofte

''Als onze wetten zijn geschonden die tot deze dood en destructie hebben geleid, is het mijn plechtige belofte dat we diegenen voor het gerecht zullen brengen die verantwoordelijk zijn'', zei de president.

De olievervuiling geldt inmiddels als de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis.

De Britse oliemaatschappij BP wordt in eerste instantie verantwoordelijk gehouden voor de ramp. De kosten voor het bedrijf zijn inmiddels opgelopen tot omgerekend 800 miljoen euro.

Olieplatform

De gigantische olielekkage ontstond anderhalve maand geleden na het exploderen en zinken van het olieplatform Deepwater Horizon, dat door BP was gehuurd.

Er zijn meerdere pogingen met verschillende technieken gedaan om het lek te dichten, maar tevergeefs.

BP liet dinsdag weten dat er een nieuwe poging met een nieuwe techniek wordt ondernomen.